Сърне, отгледано от човек, живее заедно с домашните му животни

Сърне, отгледано от човек, живее заедно с домашните му животни

BOBSTH 16:29:02 13-10-2018
RM1628BO.006
Търговище - сърне - огледано от хора

Сърне, отгледано от човек, живее заедно с домашните му животни


Търговище, 13 октомври /Боряна Димитрова, БТА/
Сърне, отгледано от човек, живее заедно с домашните му животни. Сега дивото животно е на пет-шест месеца, но от малко за него се е грижел Иван Александров от търговищкия квартал "Въбел". То е вече опитомено, не се страхува от местните хора и е любимец на деца и възрастни, видя репортер на БТА.
Историята на сърнето е като от приказка, но не е измислена. Иван отглежда коне и всяка сутрин ги извежда на паша на поляната недалеч от къщата си. Един пролетен ден, когато отишъл да прибере стоката си, останал силно изненадан - до коня имало сърна и малко сърне. Сърната обаче била с ранен крак и трудно подвижна. На другата сутрин при домашните животни било само малкото сърне. "Повиках съседи, тъй като още не можех да повярвам на случващото се. По-възрастен мъж ми каза, че колкото и да прилича на новородено яре, това е сърне", разказва Иван днес. Започва да се грижи за животното, чиято майка вече не се връща на поляната. А то остава тук - и така ден след ден, цяло лято, та до днес. С човешка любов, Иван и семейството му се стремят да "стоплят" осиротялата животинка.
28-годишният мъж разказва, че сърнето е част от семейството му. И двете му деца с любов се грижат за него. Опознали са навиците му - "когато дойде пред къщата и започне да се върти в кръг, знам че иска вода", казва човекът с голямо сърце. На дивото животно се радват и съселяните му. Мълвата за него се разнася и при Иван пристигат хора от Шумен, които желаят да го купят. "Казаха, че го искат за атракция в личен зоокът. Не им го дадох. Не ми трябват пари, а бяха богати хора - щяха да дадат колкото поискам. Сърнето не е мое. Аз свикнах с него и то с мен. Храня го от ръка, усещам любовта му!" - вълнува се добрият стопанин.
С настъпването на есента и наближаването на зимата младият мъж е притеснен за сърнето. Дали ще успее да презимува, тъй като той не го прибира в обора при своите животни - "то си е диво, не бива да го отделям напълно от естествената му среда", споделя Иван. Желанието му е да го вземат хора, които разбират от животни, обичат ги и ще се грижат добре за сърнето.


/РУМ/