В Плевен се състоя тридневен фестивал "Еврофондовете - път към успеха"

В Плевен се състоя тридневен фестивал "Еврофондовете - път към успеха"

BOBSTH 11:49:31 13-10-2018
MM1148BO.009
Плевен - еврофондове - финансиране

В Плевен се състоя тридневен фестивал "Еврофондовете - път към успеха"


Плевен, 13 октомври /Малин Решовски, БТА/
В Плевен се състоя тридневен фестивал "Еврофондовете - път към успеха". Това съобщи Николета Минчева - експерт в Областния информационен център /ОИЦ/ в Плевен.
Събитието имаше за цел да представи по достъпен начин пред широката общественост информация какво предлагат европейските оперативни програми, както и резултатите от изпълнявани проекти на територията на областта, поясни Минчева.
По думите й фестивалът е привлякъл хора, които се интересуват как 11-те плевенски общини ползват европейските програми за своето развитие и как може да се кандидатства днес за европейско финансиране.
Минчева поясни за БТА, че програмата, към която има подчертан интерес и която предоставя най-много възможности за бизнеса, е "Иновации и конкурентоспособност". Досега над 160 фирми са сключили 190 договора, които изпълняват на територията на Плевен и региона. Общата стойност на проектите е 170,877 милиона лева, като от тях 115,094 милиона лева са безвъзмездна финансова подкрепа, което е особено важно, подчерта Минчева. Европейското финансиране е 85 на сто, а 15 на сто - националното, допълни тя. Реално изплатените средства по тези договори на територията на Плевен и региона са 72,415 милиона лева, уточни експертът от ОИЦ в Плевен.

/ММ/