Вале Кардамски отдава почит на жените, променили света, с портретна изложба в Лондон

Вале Кардамски отдава почит на жените, променили света, с портретна изложба в Лондон

BOBSTH 06:45:01 13-10-2018
AM1513BO.007 06:45
изложба - Лондон - Вале Кардамски - предстоящо

Вале Кардамски отдава почит
на жените, променили света,
с портретна изложба в Лондон


София,13 октомври /Теодора Цанева, БТА/
Художникът Валентин Кардамски - Вале, отдава почит на жените, променили света, с изложба в Лондон. Откриването й е на 17 октомври в Българския културен институт от 19.00 часа, съобщи за БТА авторът.
"Жените на 20-и век, променили света" е първата самостоятелна изложба на Вале Кардамски навън и втората му изложба с портрети на известни личности след предишния му проект "Големите на 20-ти век".
Експозицията включва 24 портрета на жени с принос в сферата на политиката, културата, изкуството, спорта. Сред тях са кралица Елизабет Втора, Маргарет Тачер, Индира Ганди, Жаклин Кенеди. Експозицията включва също портрет на Мая Плисецкая, която промени балета, на Коко Шанел, която промени в голяма степен модата, на оперната прима Мария Калас, кралицата на попа Мадона, на Ейми Уайнхаус с интересния й стил, разказва Вале Кардамски. Сред българските лица са Царица Йоана, Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Нешка Робева.
"С изложбата исках да засвидетелствам моето уважение към жените, защото винаги съм смятал, че живеем в един прекалено мъжки свят, в който доминира мнението, че, ако не са мъжете, едва ли не няма да върви в правилната посока", коментира художникът. "Мисля, че истинските балансьори в политиката, в изкуството и т.н. са именно жените", посочва той и отбелязва, че жените не само стимулират мъжете, но и самите те променят света.
Кардамски споделя със съжаление, че не му е стигнало времето до изложбата да нарисува всички жени, които искал - като например Ева Перон и Мария Кюри. Смята обаче следващият му проект да бъде доста по-различен. Следващата изложба ще се казва "Сътворението" и ще включва всичко от книга "Битие" от Библията - начинът, по който Бог създава земята, въздуха, водата, посочва той. Искам обаче да го нарисувам по много по-грапав начин, защото все си мисля, че светът идва от тъмното и е издърпан към светлото, и няма как да бъде само в жизнерадостни и светли тонове, защото има в себе си и много мрак, разкрива художникът, който рисува с мистрия вместо с четка. "Освен това ми се иска в тази голяма бездуховност, която шества, да обърна малко внимание на вярата и на ценностите", коментира Вале Кардамски.
/АМ/