Експерти на няколко министерства проверяват кариерата край пловдивското село Белащица

Експерти на няколко министерства проверяват кариерата край пловдивското село Белащица

BOBSTH 17:06:31 12-10-2018
MM1705BO.017
Белащица - кариери - проверки

Експерти на няколко министерства проверяват кариерата край пловдивското село Белащица


Белащица, 12 октомври /Дима Шопова, БТА/
По инициатива на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, експерти от министерствата на енергетиката, на икономиката и на околната среда и водите започнаха проверка на каменната кариера край Пловдивското село Белащица. На срещата присъстваха концесионерът на кариерата и представители на Инициативния комитет /ИК/, който организира протестите с искане за прекратяване на добива на инертни материали в района.
Проверката бе предшествана от пореден протест на жители на осем села от района - Белащица, Браниполе, Марково, Здравец, Крумово, Гълъбово, Руен, Цар Калоян, както и градовете Куклен и Пловдив, които изведоха като мотиви постоянния шум, прах и запрашаване.
Станислав Станков, представител на Министерството на икономиката обясни, че прекратяване на концесията е възможно, ако има окончателно становище за вредите от дейността на фирмата.
Ще настояваме за закон, в който категорично да се отрази, че на разстояние на 10 км от края на което и да е населено място да не се разкриват находища за инертни материали, каза Емилия Караславова от ИК на протестиращите.
Директорът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев каза, че може да инсталира апаратура за замерване на фините прахови частици и шум в района на кариерата, ако кметството в Белащица и община "Родопи" осигурят жива охрана и достъп до електричество. Той добави, че направените досега 7 проверки на средата в района на находището не са отчели превишаване на нормите за шум и запрашаване./ММ/