Премиерът Бойко Борисов се ангажира да помогне финансово за възстановяването на манастира "Св. Петка" край Асеновград

Премиерът Бойко Борисов се ангажира да помогне финансово за възстановяването на манастира "Св. Петка" край Асеновград

BOBSTH 16:41:31 12-10-2018
RM1641BO.031
Асеновград - манастир "Света Петка" - премиер

Премиерът Бойко Борисов се ангажира да помогне финансово за възстановяването на манастира "Св.Петка" край Асеновград


Асеновград, 12 октомври /Дима Шопова, БТА/
Премиерът Бойко Борисов се ангажира да помогне финансово за цялостното възстановяване на манастира "Св. Петка" край асеновградското село Мулдава. След разговор с пловдивския митрополит Николай, кмета на Асеновград Емил Караиванов и областния управител Здравко Димитров и игуменката на манастира сестра Юлита, премиерът каза, че незасегната от пожара част трябва да се възстанови, като се запази максимално в автентичен вид.
Премиерът е поискал да се направи и конструктивно проучване на манастирската църква, която има спешна нужда от ремонт, след като по нея още стоят следите от Чирпанското земетресение. Още следващата сряда от парите, събирани от контрабандата, ще бъдат заделени средства за ремонт на пловдивската семинария и академията, каза още Борисов. Относно манастира добави, че е възложил да се изработи проект за изграждане на водопровод за питейна вода и за 3 км еднолентов път, който да свързва основното шосе Асеновград - Кърджали със Светата обител. Паралелно с проекта за реконструкция и запазване на старините ще продължим до пълното възстановяване на манастира, допълни Бойко Борисов. По думите на премиера проектът за семинарията в Пловдив е на стойност 600 000 лева, а заедно със средствата за манастира очаква се сумата да е около 3 милиона лева.
Борисов подчерта, че единствените му претенции към строителните компании са за качество и срок на изпълнение. Той добави, че в тази връзка е разпоредил на Светослав Глосов, председател на УС на АПИ, "спазвайки закона да намери форми и още днес да извади "Джи Пи груп" AД от проектите с европейско финансиране и държавно". На въпрос дали ще разследва Джи Пи груп Борисов каза: "Не съм разследващ орган. Моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече срещу него разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността или обратно. Не мога да подлагам под съмнение каквото и да е, ако някой е направил нарушение".
Премиерът каза още, че ще настоява за проверки навсякъде и ще иска фирмите за надзор да си вършат работата. Той инспектира и изграждането на пътя Асеновград - Пловдив, като уточни, че е наредил да се извърши проверка на качеството, тъй като, по думите му, видимо изглежда много добре.

/РУМ/