Денят на българската община бе отбелязан в Свиленград

Денят на българската община бе отбелязан в Свиленград

BOBSTH 15:31:31 12-10-2018
RM1531BO.022
Свиленград - община - тържество

Денят на българската община бе отбелязан в Свиленград


Свиленград, 12 октомври /Николай Грудев, БТА/
Денят на българската община - 12 октомври отбелязаха заедно ръководният екип на Общинска администрация и Общинският съвет на Свиленград. Тържеството започна с поднасяне на венец на паметните плочи на първия кмет на Свиленград след Освобождението през 1912 година - Спас Разбойников и на възрожденския учител Петър Станчов, който е именувал града от свила - коприна, съобщи общинският пресцентър.
След това в ритуалната зала на общината директорът на библиотеката Иван Чончев е разказал за дейността и първите решения на новосформираната община Свиленград отпреди 106 години. Наред с преименуването на града и именуването на улици на герои и видни личности, сред първите задачи на новото общинско ръководство са били проблемите с изхранването и отоплението на жителите на селището, хигиената, организацията на стопанската дейност, данъците и глобите, е било посочено в сказката.
След разорението от 1913 година първостепенна задача е било възстановяването на града и впоследствие приютяването на хилядите бежанци от Западна Тракия.
Денят на българската община е свързан с датата 12 октомври 1882 година, когато е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Той регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България, припомнят от общината.

/РУМ/