Международна конференция за геопарковете и модерното обществоще се състои в Белоградчик

Международна конференция за геопарковете и модерното обществоще се състои в Белоградчик

BOBSTH 17:58:01 11-10-2018
IS1757BO.020
геопаркове - конференция - предстоящо

Международна конференция за
геопарковете и модерното общество
ще се състои в Белоградчик


София, 11 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
Международната научна конференция "Геопарковете и модерното общество" ще се състои на 12 и 13 октомври в Белоградчик. Организатори на форума са геопаркът "Белоградчишки скали", община Белоградчик и Минно-геоложкият университет /МГУ/ "Св. Иван Рилски", с подкрепата на МОСВ и Националната комисия за ЮНЕСКО, съобщиха от МГУ.
Участниците в конференцията ще са от четири континента и ще обменят опит в областта на опазването на природното наследство и на неговото използване за туристически цели. Форумът ще даде възможност на местните власти и на държавните органи да споделят опит и добри практики в създаването, развитието и управлението на новата защитена територия "геопарк" и за нарастващото значение на геоложкото наследство за икономиката на слаборазвитите региони чрез развиването на геотуризъм и на други алтернативни форми на устойчив туризъм. Това са културен туризъм, селски туризъм и екотуризъм.
Концепцията за геотуризма е въведена от National Geographic през 1997 г., а Белоградчик е емблематично място за България от гледна точка на националното природно и културно наследство, което е част от Световното природно и културно наследство. Неслучайно през 1998 г. тук е обявена инициативата на ЮНЕСКО за създаването на Глобална мрежа от геопаркове, която за 20 години обединява 120 глобални геопарка по целия свят, посочват от МГУ.


/ИС/