Казанлък е община за пример за обществен ред и сигурност, заяви вицепремиерът Валери Симеонов

Казанлък е община за пример за обществен ред и сигурност, заяви вицепремиерът Валери Симеонов

BOBSTH 16:13:01 11-10-2018
RM1612BO.018
Казанлък - национална среща

Казанлък е община за пример за
обществен ред и сигурност, заяви
вицепремиерът Валери Симеонов


Казанлък, 11 октомври /Румяна Лечева, БТА/
Казанлък е община за пример, а не за порицание. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в края на Национална среща на тема: "Обществен ред и сигурност". Поводът беше инцидент с роми в центъра на града в първия учебен ден, на 17 септември, който беше определен по-късно като битов инцидент. По думите на вицепремиера информацията за "ромския бой" се е превърнала в поредната фалшива новина, от която се търсят политически дивиденти. Според него случаят в Казанлък не може да сравнява с инцидентите в Асеновград и Пловдив.
В дискусията взеха участие депутати от ГЕРБ, директори на училища, представители на държавни институции, общественици. В разискванията се включиха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Ханджиев, ромски пастори и кметове.
Четири са мерките, които предлагаме за подобряване на обществения ред, посочи председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов - допълнително видеонаблюдение в ромските махали, допълнителен щат в Общината през 2019 г. за специалисти по сигурността, допълните патрули в ромските квартали и разработване на единни стандарти, които да гарантират, че средствата за образование ще отговарят на качеството на подготовка на учениците.
Имаме изключително добри отношения с Общината, обявиха директори на училища. Кметът на Казанлък Галина Стоянова обеща да изпълни всички мерки и препоръки, които бяха направени по време на националната среща. Тя подчерта, че Общината и ромските общности са в постоянен контакт.
ОД на МВР е обявила конкурси за 48 нови работни места, 18 от които в Община Казанлък, посочи старши комисар Георги Хаджиев. Според него ситуацията в града е спокойна, Община и полиция работят добре заедно.
През последните години емигрантите започнаха да се завръщат в България и това говори че в страната за условията стават по-добри от Европа, изтъкна социалният антрополог Харалан Александров. По думите му институциите в нашата страна са много по-ангажирани през последните години. "Културата се променя, но по-бавно", обобщи социалният антрополог, който анализира и ромските общности в страната.


/РУМ/