Терариум с 15 змии от четири вида е изграден в Русенския екомузей

Терариум с 15 змии от четири вида е изграден в Русенския екомузей

BOBSTH 16:07:31 11-10-2018
PP1607BO.018
Русе - терариум - екомузей

Терариум с 15 змии от четири вида
е изграден в Русенския екомузей


Русе, 11 октомври /Мартин Пенев, БТА/
Терариум е изграден в Екомузея с аквариум в Русе. Това съобщиха от културната институция в града.
В него има 15 неотровни змии от четири вида. Царевичният смок, албинос, е безобиден и се използва при срещите на уредниците от отдел "Природа" с подрастващите за превъзмогване на насадени страхове.
Венцеслав Петков, уредник в отдел "Природа", казва, че мъжкият и женският зелен питон са едни от най-красивите змии в терариума. Видът живее почти изцяло в короната на дърветата. Слиза от тях, когато снася яйцата си.
Показана е също Кенийската пясъчна боа, както и няколко индивида от вида Боа Констриктор.
Специалните клетки, в които са разположени змиите, са изградени в съответствие с изискванията на съвременната тераристика, българското и европейското законодателство. Всяка една от тях е снабдена с терморелета, които контролират температурата, поставени са нагряващи лампи и подово отопление. Спазени са всички изисквания за размер на местата за живот, като за влечугите в Екомузея дори са направени по-големи по площ клетъчни единици. Създадени са и карантинни зони, в които змиите се местят при почистването на отделните терариуми. Всеки един от тях е с различен от останалите декор, направата на който е съобразена с реалните местообитания на съответния вид. Декорите са изработени от реставратора на Русенския музей Даниел Кънчев.
/ПП/