Човекоподобен робот, слънчева сушилня, системата "умен град" представя изложението "Младежко техническо творчество"

Човекоподобен робот, слънчева сушилня, системата "умен  град" представя изложението "Младежко техническо творчество"

BOBSTH 14:44:01 11-10-2018
GI1443BO.014
Горна Оряховица - изложение - младежи

Човекоподобен робот, слънчева сушилня, системата "умен град" представя изложението "Младежко
техническо творчество"


Горна Оряховица, 11 октомври /Марина Петрова, БТА/
Човекоподобен робот, слънчева сушилня, системата "умен град" са част от разработките, които представя третото изложение "Младежко техническо творчество" в Горна Оряховица.
Тридневният форум беше открит днес в спортната зала "Никола Петров". В него участват над 300 екипа от професионални гимназии, университети, клубове за обучение по различни технически дисциплини, неправителствени организации и представители на бизнеса и образованието.
Организатори са фондация "Милен Григоров" и община Горна Оряховица. За три години младежкият форум придоби все по-голяма популярност и привлича млади изобретатели от цялата страна, каза при откриването председателят на фондацията Владимир Григоров.
Един от интересните експонати в изложението е човекоподобният робот "Роки", направен от инж. Росен Христов от Шумен. Според изобретателя шейсет килограмовият робот може да бъде приложен в индустрията, в сфери, опасни за човешкия живот, както и в помощ на хора в затруднено положение.
Единайсетокласничката от ПГЕЕ "Михаил Ломоносов" в Горна Оряховица Михаела Петкова представи роботизирана ръка в реален мащаб, тя отбеляза, че участието в разработката я е вдъхновило да изучава роботика и изкуствен интелект и за в бъдеще.
Изложителите в конкурса представят идеи в различни направления. Клубът на програмистите от Велико Търново показва цялостна програма, която комбинира науки, като математика, физика и химия с програмиране, роботика и електроника , за да запознае учениците с приложенията на науката по любопитен начин. Членовете на клуба представят и разработката "Умен град" , чрез която мрежа от сензори дава параметрите на въздуха, водата, запрашеността и трафика в реално време.
На отделните щандове са представени нов тип клавиатури за компютри, плазмена сфера, която захранва електрическа крушка, приложение от параболични огледала, използвани при сателитите за нуждите на домашната кухня.
Екипът на гимназията по електротехника в Бургас представи електомобил, изцяло изработен от учениците. При инвестиционен интерес той може да залегне в бъдещо серийно производство, защото със захранване от един киловатчас има пробег от 120 километра, посочиха неговите създатели.
Любопитни са иновациите, свързани с прилагането на слънчевата енергия - дело на екипа от гимназията по ядрена енергетика в Козлодуй. Младите изобретатели показват слънчева сушилня за плодове и билки, слънчева помпа и слънчев дестилатор за вода.
Изложението ще продължи до 13 октомври, когато ще се състои и награждаването на участниците.

/ГИ/