Предотвратено е разпространението на голямо количество марихуана; задържан е ветеринарен лекар, инспектор в Агенцията по храните в Шумен

Предотвратено е разпространението на голямо количество марихуана; задържан е ветеринарен лекар, инспектор в Агенцията по храните в Шумен

BOBSTH 14:41:01 11-10-2018
RM1440BO.008
Шумен - марихуана - задържан

Предотвратено е разпространението на голямо количество марихуана; задържан е ветеринарен лекар, инспектор в Агенцията по храните в Шумен


Шумен, 11 октомври /Станимир Савов, БТА/
Предотвратено е разпространението на огромно количество марихуана. В имот в шуменския квартал "Дивдядово" са намерени близо 300 растения в различен стадий на сушене, а в землище на смядовското село Янково- още 51 засадени растения. Това съобщиха на брифинг директорът на ОД на МВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният директор на Окръжната прокуратура в града Маргарита Георгиева.
Работата по случая започнала преди около 15 дни, след получен сигнал, че в къща в "Дивдядово" се отглежда марихуана. Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижвал. На 9 октомври, около 18.40 часа, на ул."Генчо Панайотов" в Шумен полицейски екип спрял за проверка К.К./32г./, който бил зад волана на автомобил "Нисан Терано". Извършена му била проверка с дръг тест, който отчел положителна на канабис проба. Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това - в къщата в шуменския квартал. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене, с височина между метър и метър и половина. Иззети са 298 отрязани растения, както и девет полиетиленови чували със суха листна тревна маса, като общото количество било около 80 кг.
В хода на предприетите допълнителни мероприятия, с помощта на следово куче, в силно пресечена и трудно достъпна местност в землището на село Янково, е открит и парцел от около 500 кв.м. със засадени 51 растения с различна височина и листна корона. За растежа на канабисовите растения грижи полагал К.К., който ги поливал и торил периодично. Някои от тях достигнали височина 3,90 метра, а другите били между 1,70 и 2,50 метра. Растенията били иззети.
К.К./ 32г./, който е ветеринарен лекар и инспектор в Агенцията по храните, бил задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Той не е криминално проявен. Повдигнато му е обвинение по чл.354 А, ал.3, т.1 от НК и 354 В ал. 1 от НК. Делото е прехвърлено по компетентност в Окръжната прокуратура в Шумен.
Ялчън Расим каза, че откакто е директор на ОД на МВР - Шумен това е най-голямото иззето количество марихуана на територията на областната дирекция на полицията. Той уточни, че от един грама марихуана могат да се направят три цигари; една цигара с наркотичното вещество се продава между 8 и 10 лева.

/РУМ/