Нощта на прилепите отбелязват Зелени Балкани в Ловеч

Нощта на прилепите отбелязват Зелени Балкани в Ловеч

BOBSTH 14:20:32 11-10-2018
PP1420BO.012
Ловеч - Нощ на прилепите

Нощта на прилепите отбелязват
Зелени Балкани
в Ловеч


Ловеч, 11 октомври /Даниела Балабанова, БТА/
Нощта на прилепите отбелязват Зелени Балкани днес в Ловеч. В Музейната сбирка "Васил и Атанас Атанасови" деца, ученици, студенти и родители ще научат любопитни факти за прилепите, ще си направят прилепни маски, ще изработват оригами, съобщи на БТА Анелия Павлова от Зелени Балкани. Съорганизатор на инициативата е община Ловеч.
Павлова добави, че в продължение на почти месец в цялата страна с различни инициативи и информационни кампании отбелязват "Нощ на прилепите", като се опитват да покажат, че прилепите не са страшни, а дори полезни.
По думите й Деветашката пещера край Ловеч е третата по значимост в Европа, защото в нея обитават хиляди прилепи. Те зимуват и прекарват неблагоприятното време в пещерата, където заспиват зимен сън.
"България се слави с голямо биоразнообразие. Прилепите са в топдесетката. В Европа се срещат 35 вида прилепи, а в България има 33 от тях. Имаме голямо разнообразие от видове прилепи", добави Павлова.
Интересен факт е, че прилепите не са слепи, могат и през деня да обикалят. Те се ориентират в тъмнината, използвайки високочестотни сигнали, попадащи в ултразвуковия диапазон. Сканират обектите и много по-точно се ориентират в тъмното, защото тогава няма много хищници, които да ги нападат, добави Павлова.
Тя каза още, че когато хората забележат колония, която обитава панелните блокове или градската градина, трябва да съобщят. "Това е важна информация, която би могла да помогне за опазване на прилепите. Когато човек намери бедстващ прилеп, трябва да го покрие и постави на тихо и тъмно място, след това да информира РИОСВ или Зелени Балкани", заяви Анелия Павлова. Тя припомни, че прилепите са защитени и нямаме право да ги улавяме и да ги задържаме, ако те са напълно здрави. Единствено можем да им помогнем, ако са изтощени по време на миграция, или ако дълго време е било дъждовно, нямало е много насекоми и не са имали храна, както и през пролетта, когато се събуждат от зимен сън.
/ПП/