Горна Оряховица ще бъде домакин на изложение за младежко техническо творчество

Горна Оряховица ще бъде домакин на изложение за младежко техническо творчество

BOBSTH 13:50:01 04-10-2018
PP1349BO.004
Велико Търново - Горна Оряховица - технически форум

Горна Оряховица ще бъде домакин
на изложение за младежко
техническо творчество


Велико Търново, 4 октомври /Марина Петрова, БТА/
За трети път Горна Оряховица ще бъде домакин на единственото в страната изложение за младежко техническо творчество, съобщиха организаторите в пресклуба на БТА във Велико Търново.
През тази година се очакват над 300 участници от профилирани и професионални гимназии, технически университети, съвместни колективи от специалисти към БАН и Технопарк-София, отбеляза Владимир Григоров, председател на фондацията "Милен Григоров", по чиято инициатива се организира изложението.
Той посочи, че основната цел е да се мотивират младите хора, да им се даде шанс да представят своите иновации и да бъдат поощрени да работят и в бъдеще в сферата на технологиите.
Важна тенденция е, че редица разработки, представени в предишни издания на младежкото изложение, получават одобрение от бизнеса и с неговата подкрепа биват доразвивани и дори откупувани, посочи той. Сред тях е дрон с датчици, който открива вредни емисии във въздуха на височина 300 метра, електрическо колело за генериране на ток за производствени нужди, онлайн система за следене на нивата на тока в трансформаторите и процесите в горивните котли.
През тази година един от акцентите ще бъде хуманоиден робот, разработен от студенти по мехатроника в квартален гараж, по думите на Григоров. И още: разработки на роботизирани ръце, работа с триизмерен принтер, както и платформи за обучение по иновативни технологии за децата и за техните учители.
Форумът е подкрепен от МОН, както и от множество неправителствени организации и от фирми. Предвижда се семинар за учители от професионални гимназии, както и лекции, свързани с приложенията на изкуствения интелект в индустрията.
Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев каза, че е радваща устойчивостта на идеята през годините и наличието на все по-голям интерес. Той отбеляза, че заедно с организаторите се обмисля създаването на Център за младежки иновации в града, а проявата да привлече и международни участници.
Наградният фонд е над 12 хиляди лева, а в логистиката са включени ученици от всички професионални гимназии в града, посочи Десислава Коцева от организационния екип.
Тридневният форум ще бъде открит на 11 октомври от 11.30 часа в спортната зала "Никола Петров".
/ПП/