Македонски и български учени са участвали в дискусията "Добро управление, местна власт и перспективи пред регионалната икономика" в Несебър

Македонски и български учени са участвали в дискусията "Добро управление, местна власт и перспективи пред регионалната икономика" в Несебър

BOBSTH 12:52:01 03-10-2018
MH1251BO.024
местна власт - учени - България - Македония

Македонски и български учени са участвали в
дискусията "Добро управление, местна власт и
перспективи пред регионалната икономика" в Несебър


София, 3 октомври /Пенка Момчилова, БТА/
Македонски и български учени са участвали в дискусията "Добро управление, местна власт и перспективи пред регионалната икономика" в Несебър. Кметът на общината Николай Димитров е бил домакин на срещата по проекта "Развитие и интеграция в Югоизточна Европа: постигнат напредък и съвременни предизвикателства", в рамките на спогодбата между академиите на науките на двете страни. Това съобщава пресцентърът на община Несебър.
Делегацията на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) са водили нейният председател акад.Таки Фити и акад. Владо Камбовски, ръководител на Центъра за стратегически изследвания в Скопие и бивш председател на МАНУ. Участвали са и представители на икономически и правни факултети на други научни институции в Македония.
БАН са представяли доц. Румяна Желева, доц. Албена Накова и проф. Карамфил Манолов от Института за изследване на обществата и знанието, проф. Стоян Тотев и проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания.
Гостите са посетили Археологическия музей на Несебър и са преминали по Духовния път - с най-забележителните средновековни храмове и паметници на културата на града.
Николай Димитров е подарил на акад. Таки Фити книгата "Кметовете на Несебър след 1878", с ценна информация за историческите връзки на Несебър с македонските земи и ролята на македонската бежанска общност в следосвобожденския период на града. От директора на Археологическия музей представителите на МАНУ са получили книгата "Месемврийски църкви" на арх. Александър Рашенов, чието първо издание е от 30-те г. на миналия век.
Македонските гости са предложили да се бъдат създадени по-близки контакти с конкретни общини и градове в Македония, се посочва в съобщението.
/МХ/