Явор Гърдев изследва политическите и житейски дракони на варненска сцена

Явор Гърдев изследва политическите и житейски дракони на варненска сцена

BOBSTH 07:57:32 03-10-2018
GI0756BO.001
Варна - театър - премиера

Явор Гърдев изследва политическите и житейски дракони на варненска сцена


Варна, 3 октомври /Мила Едрева, БТА/
След близо 10-годишно прекъсване режисьорът Явор Гърдев се завръща на варненска сцена с пиесата "Драконът" на руския разказвач Евгений Шварц. Премиерата на постановката е днес и утре. В титулярната роля публиката ще види Михаил Мутафов. Партнират му Стоян Радев, Михаил Билалов и Ованес Торосян. Сценографията на притчата за въплъщенията на властта е поверена на Свила Величкова.
Представлението не се занимава с директни поучения, по-скоро се опитва да проникне дълбоко във въпроса защо действителността не претърпява промяна, въпреки опитите ни, посочи Гърдев. По думите му постановката се занимава не толкова с диктаторите и идеологическите щампи, а с дълбинните човешки настройки, които някак си винаги реорганизират ситуацията и я връщат в изходна позиция. Това е честна, смела пиеса, опит да се проникне какво стои зад политическите идеологии, какво ги обуславя, каза режисьорът. И допълни, че публиката ще види нещо много повече от обикновена политическа сатира.
Нямам отговор на въпроса защо действителността не се променя, затова се занимавам и с изкуство, допълни Гърдев. Според него драконите виреят далеч не са само в политиката. Пиесата подсказва за нещо, което е дълбоко в човешката природа, от което не можем да се отървем, тъй като сме в твърде ранна фаза на развитието си, нищо че Хомо сапиенс го има от хиляди години, посочи Гърдев. По думите му много са нещата, за които човекът си мисли, че отдавна е преодолял, че са остатък от по-диви и некултивирани времена, но това всъщност е илюзия. Ние несъзнателно се връщаме към такива практики, защото сме направлявани в много голяма степен от инстинктите си и в много по-малка степен от разума, каза режисьорът. Неговото лично мнение е, че шансът на човека да порасне е свързан с много дълго време и развитие.
Поставянето на "Драконът" бе изключително сериозна задача, с изпълнението на която няколко месеца бяха ангажирани всички служби на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна, допълни неговият директор Даниела Димова. По думите й резултатът е голямо театрално събитие от европейски ранг.

/ГИ/