Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя Регионалният исторически музей

Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя Регионалният исторически музей

BOBSTH 16:58:31 16-09-2018
IS1655BO.014
Велико Търново - изложба - независимост

Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя Регионалният исторически музей


Велико Търново, 16 септември /Марина Петрова, БТА/
Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя Регионалният исторически музей, съобщиха от културната институция.
Изложбата "Велико Търново и Независимостта на България" е посветена на 110-годишнината от историческия акт. Фотоизложбата съдържа над 70 снимки и документи, които показват в ретроспективен вид честванията във Велико Търново, след обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година.
Снимки от 1909 година илюстрират пристигането на цар Фердинанд I, царица Елеонора и членовете на кабинета в старата столица. Показано е и празнуването на бележитото събитие през последните години, уточни за БТА Тодорка Недева, главен уредник в отдел "Нова и най-нова история" към музея.
Тя посочи, че акцентът в изложбата е поставен върху желанието на великотърновци градът да бъде център на националното честване - идея, възникнала още през 1909 г., но осъществена едва през 1998 година.
Най-високото държавно отличие в наградната система на Царство България е свързано с Независимостта на България, припомни Недева. Това е орденът "Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий", учреден с рескрипт на цар Фердинанд I през 1909 година. В изложбата са показани снимки на Голямото, Малкото огърлие, Великия кръст и Звездата на Великия кръст, които са част от отделните степени на ордена.
Представен е и образ на Възпоминателния кръст "За независимостта на България", учреден също през първата половина на 1909 година, както и на възпоминателните монети, издадени през 1912 година в чест на Независимостта.
Любопитни са и фотосите на така наречените първодневни пликове с печат и марка, издадени по случай 90 и 100-годишнината от бележитото събитие.
Изложбата ще бъде открита на 17 септември в центъра на града, с нея ще бъде поставено началото на честванията, посветени на годишнината от обявяването на Независимостта във Велико Търново.

/ИС/