В Плевен продължават проявите, посветени на 100-ния театрален сезон в града

В Плевен продължават проявите, посветени на 100-ния театрален сезон в града

BOBSTH 11:35:31 16-09-2018
GI1132BO.017
Плевен - театър - юбилей

В Плевен продължават проявите, посветени
на 100-ния театрален сезон в града


Плевен, 16 септември /Малин Решовски, БТА/
В Плевен продължават проявите, посветени на 100-ния театрален сезон в града, организирани от Драматично-кукления театър "Иван Радоев", съобщиха от културния институт.
На 18 септември предстои един от акцентите в програмата, която създава празничната атмосфера. От 20.00 часа летният театър "Кайлъка" ще посрещне пълен със зрители известния комик Димитър Рачков за премиерата на спектакъла "Забраненото шоу на Рачков". Според организаторите това е очаквано с интерес "първо телевизионно шоу извън телевизията", което "разкрива смешната страна на телевизионните продукции".
За юбилейния сезон на професионалния театър в Плевен, след спектакъла на Рачков, в афиша следват хитовата френска комедия "Боинг, Боинг" с Димитър Баненкин и Петко Венелинов, постановка на директора на театъра, режисьорът Васил Василев, класическата българска сатирична комедия на Станислав Стратиев "Рейс" с Мартина Вачкова и Тончо Токмакчиев, постановка на проф. Здравко Митков, и спектакълът за деца и възрастни "Ловецът на приказки" по Братя Грим, който деца под 10 години ще могат да гледат без билет.
Театърът в Плевен е основан с професионални актьори през 1919 година от местната община. Сега е държавен институт със смесено финансиране от Министерството на културата и Община Плевен. От 1998 година има куклен отдел.
Сградата на театъра е построена в края на 19 век. Тя има един от най-красивите театрални салони, който е ползван за снимане на български и чуждестранни филмови продукции, които търсят за декор атмосфера от преди два века.

/ГИ/