С общоградско тържество в Банско откриват новата учебна година

С общоградско тържество в Банско откриват новата учебна година

BOBSTH 10:44:31 16-09-2018
GI1041BO.008
Банско - учебна година - откриване

С общоградско тържество в Банско
откриват новата учебна година


Благоевград, 16 септември /Димитър Владов, БТА/
С общоградско тържество в Банско ще бъде открита новата учебна година. На 17 септември на площад "Никола Вапцаров" възпитаниците на петте учебни заведения в града ще произнесат в един глас Вазовото стихотворение "Аз съм българче", съобщиха от общината.
През новата учебна година 121 деца ще прекрачат за първи път прага на родното училище в планинската община, от тях 89 са в град Банско. По традиция общината е предвидила подаръци за всеки първокласник - детски образователни книжки от поредицата "Моята родина България", както и пълнометражен видео филм за богатствата на нашата страна.
Всички училища в общината вече са в готовност да посрещнат своите ученици. Средно училище "Неофит Рилски" ще посрещне своите възпитаници с десет обновени класни стаи, нови магнитни дъски за първокласниците и ремонт на спортните съоръжения. Изградена е пожароизвестителна инсталация, както и видеонаблюдение на територията на цялото учебно заведение. За подобряване на условията в Професионалната лесотехническа гимназия "Никола Вапцаров" местната администрация е кандидатствала с проектно предложение по ОП "Развитие на селските райони". То включва цялостно обновяване на спортните терени, както и осъществяване на енергийна ефективност на общежитията към учебното заведение.
За учениците от селата в общината е осигурен безплатен транспорт до професионалните гимназии в Банско. По този начин общинското ръководство се стреми да облекчи семейните бюджети на учениците и да улесни достъпа до учебните заведения от отдалечените населени места. Ученическите транспортни линии започват своята дейност още от първия учебен ден - 17 септември./ГИ/