Деветнайсет вида прилепи обитават Природния парк "Сините камъни" край Сливен

Деветнайсет вида прилепи обитават Природния парк "Сините камъни" край Сливен

BOBSTH 09:28:31 16-09-2018
GI0925BO.001
Сливен - Нощ на прилепите

Деветнайсет вида прилепи обитават Природния парк "Сините камъни" край Сливен


Сливен, 16 септември /Велина Василева, БТА/
Общо деветнайсет вида прилепи са били установени на територията на Природния парк "Сините камъни" край Сливен. Това съобщи Елена Стоева от Федерацията на природозащитни сдружения "Зелени Балкани", която заедно с екипа на природния парк организират инициативата Нощ на прилепите в Сливен.
Това, според нея, е значително биоразнообразие, имайки предвид, че в страната се срещат общо 33 вида. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, защото са застрашени видове, а популацията им в Европа е в спад.
Местообитанията им обикновено са в горите, както и в пещери и в минни галерии, посочи Стоева. В сливенската планина такова местообитание е пещерата Змееви дупки, където някога е имало голяма прилепова колония. По проект на парка там е поставена решетка, за да се спре достъпа на хора, които да безпокоят прилепите. В дърветата в парка са поставени и специални къщички, изработени от специална смес от бетон и дървесина, която да имитира температурния баланс в хралупата. Прилепите живеят навсякъде, те са обикновени обитатели на панелните блокове, където се настаняват във фуги, отлепени мазилки и пр. Те са напълно безопасни за хората.
Целта на Нощта на прилепите е да се запознаят хората с важността на тези животни, обясни Елена Стоева. Те имат ключово място в екосистемите, като европейските прилепи са изцяло насекомоядни и унищожават големи количества насекоми - вредители в селското или горското стопанство. Те спестяват на икономиката милиони левове, тъй като евентуална борба с вредители коства освен много средства и замърсяване на околната среда с химикали.
В Сливен инициативата ще се състои на 29 септември от 11 часа пред сградата на парковата дирекция. Там ще бъде експонирана фотоизложба, информационни материали, а за децата ще бъдат организирани арт ателиета.


/ГИ/