Надпис в чест на богинята на съдбата Тюхе откриха археолози в Никополис ад Иструм

Надпис в чест на богинята на съдбата Тюхе откриха археолози в Никополис ад Иструм

BOBSTH 13:34:01 15-09-2018
IS1331BO.010
Никополис ад Иструм - надпис - археология

Надпис в чест на богинята на съдбата Тюхе откриха археолози в Никополис ад Иструм


Никополис ад Иструм, Велико Търново, 15 септември /Марина Петрова, БТА/
Еднотонен каменен куб с размери 80 на 80 сантиметра, върху който е издълбан надпис в чест на богинята Тюхе откриха архелози при разкопките в Никополис ад Иструм край Велико Търново.
За БТА ръководителят на експедицията д-р Иван Църов коментира, че находката е открита при теренните проучвания на югозападния ъгъл на малкия градски площад на форумния комплекс.
Надписът е на старогръцки език и преведен на български гласи "На добрата съдба, този прекрасен олтар посвети на богинята градската Тюхе Конкордиан - иконом на града".
Преводът е дело на епиграфа Николай Шаранков. Датировката, според специалиста, е от края на втори или самото начало на трети век, по време на управлението на император Септимий Север. Специалистът е уточнил, че надписът наподобява древна епитафия, чието авторство е приписвано на Демостен.
Иван Църов отбеляза, че не му е известно в друг град от Римско време по българските земи да има надпис, в който да е споменат иконом на града.
След приключване на теренните проучвания, археологът ще продължи изследването на находката. Църов е категоричен, че в дългогодишната история на проучванията на Никополис ад Иструм за първи път се среща подобна публична длъжност и вероятно тя е била присъждана на човек, който се грижи за публичното градско имущество.
Тюхе е богинята на съдбата от Римския пантеон на боговете, която според вярванията на античните хора, може да бъде добра или лоша за съответния човек. Ако Тюхе му е помогнала да се случи нещо хубаво, той й посвещава някакъв оброк или дар, както вероятно е подходил Конкордиан преди близо 18 века, коментира Църов.
В края на архелогоческия сезон олтарът ще бъде изваден с помощта на кран и ще бъде поставен сред другите открития в античния град.
/ИС/