В Троян започнаха тържествата по случай стогодишнината от Дойранската епопея

В Троян започнаха тържествата по случай стогодишнината от Дойранската епопея

BOBSTH 13:32:31 15-09-2018
IS1330BO.009
Троян - Дойранска епопея - паметник

В Троян започнаха тържествата по случай стогодишнината от Дойранската епопея


Троян, 15 септември /Даниела Балабанова, БТА/
С поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните троянци и откриване на паметник на ген. Владимир Вазов в Троян започна отбелязването на стогодишнината от Дойранската епопея. На тържествата присъстват представители на държавната и местната власт, на църквата, военни, наследници на героите от Дойран, гости и от други общини.
В църквата "Света Параскева - Петка" бе отслужена панихида, след което с литийно шествие и под звуците на Младежкия духов оркестър на Троян официалните гости, военни, курсанти, представители на НД "Традиция" и граждани отидоха до паметника на загиналите във войните троянци, където поднесоха венци и цветя в знак на признателност. Преди това там бе отслужена заупокойна молитва.
"Българският народ за шест години /1912-1918 г./ води три войни. Ако говорим за политици и войници, трябва да признаем, че българските войници спечелиха победите, политиците не успяха на масата за преговори да осъществят националния идеал - всички българи под обща държавна стряха", каза в словото си академик Георги Марков. По думите му след пробива на Добро поле на южния фронт съглашението е решило, че България е рухнала и трябва да вдигне ръце и да бъде окупирана от съседни войски. "Но на Дойран се случи една бляскаво събитие, когато четири британски дивизии и две гръцки бяха спрени от 9-та Плевенска дивизия и в нейния състав е славният 34-ти Троянски полк. Юнаците на една национална държава победиха една световна империя на пет континента простряла се", разказа академик Марков. Според него това е една поука и за нашата армия, и за нашия народ, че българският дух е несломим, "ние може да сме загубили войни, но ние помним история, тачим нашите герои. И се гордеем и няма да забравим, че ние благодарение на тях живеем тук и сега".
По повод стогодишната от Дойранската епопея в Троян бе открит паметник на ген. Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия. Паметникът е дарен от проф. Иван Гавраилов. На откриването му присъства и доц. д-р Григорий Вазов, потомък на ген. Вазов.
По случай годишнината членове на Националното дружество "Традиция" от цялата страна ще пресъздадат битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война. Организатор на историческата възстановка, която ще започне от 17.00 часа в местността "Турлата", е местният клон на националното дружество.
От 19.00 часа ще бъда открита и изложбата "Светът за българския воин", подредена във фоайето на Народно читалище "Наука - 1870".
На площад "Възраждане" ансамбъл "Българе" ще представи концерт-спектакъла "Осмото чудо".

/ИС/