Млади художнички откриват в Димитровград изложбата "Ту тук, ту там"

Млади художнички откриват в Димитровград изложбата "Ту тук, ту там"

BOBSTH 12:11:31 15-09-2018
IS1209BO.002
Димитровград - изложба - откриване

Млади художнички откриват в Димитровград изложбата "Ту тук, ту там"


Димитровград, 15 септември /Николай Грудев, БТА/
Две млади художнички откриват идния петък съвместна изложба живопис и колаж, съобщиха от художествената галерия "Петко Чуерчулиев", където творбите ще бъдат изложени. Анастасия Тонкова и Констанца Колева са нарекли проекта си "Ту тук, ту там".
Заглавието е алюзия на избора и вътрешния конфликт на твореца - да работи ли в България или да бъде гражданин на света, оставайки верен на собствената си национална и художествена идентичност.
Двете авторки завършват художествени училища в София и Велико Търново, но решават да продължат образованието и обучението си в Мюнхен и Лондон. Като изхождат от собствената си позиция на чужденки в глобални културни центрове, те ни представят като "изгубени деца" идеята за опознаване, изграждане и отстояване на самия себе си при срещата си с хора от различни светове и с различна ценностна система, гласи анотацията на изложбата.
Картините на Анастасия и колажите на Констанца са цветни, пълни с живот, на места малко тъжни, но като цяло иронични и жизнеутвърждаващи, казват от галерията. Откриването на експозицията ще бъде озвучено с акапелни изпълнения на българска народна музика от Джани Дауд, а доброто настоение ще поддържат и продуктите на бутиковата винарна "Димитровче".


/ИС/