Перник ще бъде домакин на научна конференция за Първата световна война

Перник ще бъде домакин на научна конференция за Първата световна война

BOBSTH 17:56:32 14-09-2018
MM1753BO.030
Перник - научна конференция

Перник ще бъде домакин на научна конференция за Първата световна война


Перник, 14 септември / Елка Робева, БТА /
"Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г." е темата на националната научна конференция, чийто домакин ще бъде Перник на 18 и 19 септември,съобщи общинският пресцентър. Събитието се организира съвместно от Института за исторически изследвания към БАН, Македонския научен институт, Регионален исторически музей - Перник и е под патронажа на министъра на отбраната и председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война Красимир Каракачанов.
Председател на организационния комитет е доц. д-р Александър Гребенаров. Пред участниците в престижния форум ще бъдат представени доклади от академик Георги Марков, проф. Веселин Янчев, проф. д.и.н. Тодор Петров, доц. д-р Даниел Вачков, както и перничаните Георги Радославов и Силвия Нотева. В рамките на конференцията ще бъде показана фотодокументална изложба "26-ти пехотен Пернишки полк" и макет на първия военен самолет, произведен в България. В дискусията могат да се включат свободно и граждани.
Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник - Земенски манастир, казармите на 26-ти пехотен полк и експозиция "Войнишко въстание", е част от програмата през втория ден на конференцията.

/ММ/