Във Велики Преслав тържествено ще бъде отбелязана годишнината от обявяването на града за столица на България

Във Велики Преслав тържествено ще бъде отбелязана годишнината от обявяването на града за столица на България

BOBSTH 16:20:31 14-09-2018
MM1618BO.024
Велики Преслав - столица - годишнина

Във Велики Преслав тържествено ще бъде отбелязана годишнината от обявяването на града за столица на България


Шумен, 14 септември /Станимир Савов, БТА/
Във Велики Преслав, на 16 септември, тържествено ще бъде отбелязана 1125-годишнина от провеждането на Преславския църковно-народен събор, на който градът е обявен за столица на България, а Симеон - за български владетел. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен кметът на града Александър Горчев.
В неделя, от 12.30 часа, ще бъде отслужен благодарствен молебен във Владетелската базилика в Националния историко - археологически резерват /НИАР/ във Велики Преслав, с участието на българския патриарх Неофит и архиереи на Светия Синод. Службата ще е "във връзка с годишнината и с традицията на църковно-народните събори в България от времето на Борис и Симеон", отбеляза Горчев.
По думите му на събитието се очакват митрополити, архимандрити и множество духовници от страната и чужбина. Покани за участие в честването са отправени към президента, премиера, представители на институции, на държавната, законодателната и местната власт в България.
"Ние непрекъснато трябва да напомняме и на целия български народ, и на Европа, че само фактът, че тук сме дали азбуката на толкова много хора, е повод за национална гордост и мотив цялата държава да бъде обединена около такива положителни събития. Когато царското управление, православната църква и народът по онова време показват единство, успехите на държавата не закъсняват. Пример за това е управлението и на Симеон, и на неговия наследник Петър", посочи Горчев.
Честването ще продължи със специално създадена хореография, с акцент за Преслав, която ще бъде представена от 19.00 часа, от ансамбъла "Българе", на естествен декор, пред царския дворец и площад в историческия резерват във Велики Преслав.
След 16 септември в града, по повод годишнината, започва "условно казано десетдневка, през която ще се случват различни други събития, и в населените места, и в училищата в общината, придружени със спортни мероприятия - общоградски и общински". Последното събитие от празничната програма ще е турнир по стрийтбол, който ще се състои на 29 септември във Велики Преслав, допълни Горчев.
/ММ/