Увеличава се престижът на учителската професия в Хасковско

BOBSTH 15:55:31 14-09-2018
IS1552BO.012
Хасково - учебна година - готовност

Увеличава се престижът на учителската професия в Хасковско


Хасково, 14 септември /Николай Грудев, БТА/
Рейтингът и престижът на учителската професия в област Хасково се увеличава. Това заключение направи пред БТА директорът на РУО на МОН Христина Боева на база на търсенето и заемането на местата за преподаватели преди началото на новата учебна година.
Всички близо 70 вакантни позиции за учители от 15 август до днес са запълнени. За някои е имало конкуренция от по 7 до 10 души за място, уточни Боева. По нейни думи дори за най-дефицитните специалности - математика, информатика и за начални учители е имало голям интерес, а към днешна дата няма незаети учителски места.
На 17 септември училищния праг в областта предстои да прекрачат 23 872 ученици в 77 основни, средни училища и гимназии. По думите на Боева, макар и с малко е нарастнал броя на първокласниците - от 2252 миналата учебна година до 2263 тази. Най-голямо е било увеличението в община Свиленград.
Три, както и миналата година, остава броят на иновативните училища. Всички 70 профилирани професионални паралелки са били запълнени след 4-то класиране на план-приема, сочат още данните на РУО на МОН.

/ИС/