Скулптурна композиция за художника Бедиг Бедросян бе открита в Силистра

Скулптурна композиция за художника Бедиг Бедросян бе открита в Силистра

BOBSTH 14:55:01 14-09-2018
MM1452BO.016
Силистра - празник - художник

Скулптурна композиция за художника Бедиг Бедросян бе открита в Силистра


Силистра, 14 септември /Пеню Николов, БТА/
Скулптурна композиция за художника Бедиг Бедросян бе открита в Силистра на празника на града Кръстовден. Композицията е дело на проф. Георги Чапкънов/Чапа/ - почетен гражданин на Силистра, който бе на откриването на своята творба. Гости на тържеството, представени официално от Силистренската община, бяха и архимандрит Исахак Бохосян - архиерей на Арменската епархия в България, Николай Тишев - председател на парламентарната група за приятелство на България и Армения, Армен Саргсян - посланик на Армения в България, Кеворк Крикорян - председател на Асоциацията на арменците в България. Композицията се намира пред художествената галерия в Силистра, от чийто фонд бе представена и изложба с творби на проф. Чапкънов и Бедросян.
Инициативата за скулптурната композиция е на сдружение "Арарат" - Варна и е част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето" и на племенника на художника Кеворк Крикорян.
Изложба на Бедиг Бедросян е представяна в Националната галерия на Армения в Ереван. Негови творби има в художествените галерии в Силистра, Тутракан, Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик, СГХГ, Национален дарителски фонд "13 века България", в обществени и частни колекции в България, Германия, Франция, Русия, Румъния и Армения. Бедиг Бедросян е потомък на прокудени арменски заселници в България. Живее и твори в Силистра. След смъртта си през 1989 година оставя повече от 600 картини. Интересен факт е, че през четирийсетте години на XX век Бедиг Бедросян рисува и икони и дори изписва стенописи в арменската църква в Силистра - едно от най-старите арменски духовни средища в България.

/ММ/