Община Ловеч подарява книги за първия учебен ден на първокласниците и на училищата

Община Ловеч подарява книги за първия учебен ден на първокласниците и на училищата

BOBSTH 14:09:31 07-09-2018
PP1407BO.021
Ловеч - книги - училища

Община Ловеч подарява книги за първия учебен ден
на първокласниците
и на училищата


Ловеч, 7 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Община Ловеч подарява за първия учебен ден на първокласниците и училищата книги, съобщи кметът на общината Корнелия Маринова.
Учениците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, ще получат книжката "Ученик съм вече" с автор и съставител Диляна Крусева, издателство "Слово". Първолаците тази година са 291, посочват от община Ловеч.
"С тази книжка ние ще кажем на децата "Добре дошли в училище". Тя е пълна с пъстри картинки, със стихчета и гатанки, с много усмихнати и смели лица. Сред показаните образи са тези на светите братя Кирил и Методий, както и на революционера Васил Левски - образи, свързани трайно с нашия град", заяви кметът.
Тя добави, че отделно всяко училище в общината ще получи още две книги, издадени в Ловеч. Едната е "Ръкописно съчинение" на протоиерей Евстати Попстефанов, наречено от него "Записки за народния живот и страданията български". Книгата разказва подробно за живота в Ловеч в годините 1874 - 1928, като описва живота, бита и занаятите в трите големи махали по това време - Големия Варош, Турската махала и Хармането.
Другата книга е за революционера Христо Иванов - Големия, от писателя Младен Маринов /Стоянов/. Това е ново допълнено издание на историческата книга, издадена преди 30 години.
/ПП/