В Плевен се открива изложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

В Плевен се открива изложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

BOBSTH 09:52:01 06-09-2018
MH0949BO.005
Плевен - опълченци - изложба

В Плевен се открива изложба "Епопея за незабравимите български опълченци"


Плевен, 6 септември /Малин Решовски, БТА/
В Плевен ще бъде показана изложбата "Епопея за незабравимите български опълченци", съобщиха от Регионалния военноисторически музей /РВИМ/ в града.
Откриването е на 10 септември от 17.00 часа в галерия "Илия Бешков" по повод 141 години от Третия щурм за Освобождението на Плевен. Инициативата е на местната община, галерията и РВИМ.
Автор на колекцията е Тошо Пейков - доктор по социология, пътешественик, фотограф. Повече от година той е събирал архиви за събитията, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. Общо в 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение.
Материалите са от музеите в страната. РВИМ-Плевен се представя със снимки от колекциите си - участието на руски лекари и медицински сестри във войната, сред които е Анна Павловна Прибылева-Корба - милосърдна сестра, за която се знае, че е участвала на бойното поле при Плевен. РВИМ е предоставил и снимките "Опълченци от Плевенския край", "Полковник Яков Петкович - български военен лекар", "Юлия Петровна Вревская".
Изложбата представя митрополит Антим - Екзарх Български, и видни интелектуалци от цял свят, застъпили се за българската кауза. Проследено е създаването на българското опълчение, бойния му път, социалния състав на българските доброволци, както и командирът на Опълчението - руският генерал Николай Столетов.
Изложбата може да бъде посетена до 30 септември.
/МХ/