С много прояви се отбелязва 330-годишнината от Чипровското въстание

С много прояви се отбелязва 330-годишнината от Чипровското въстание

BOBSTH 09:48:01 06-09-2018
MH0945BO.004
Чипровци - въстание - честване

С много прояви се отбелязва 330-годишнината от Чипровското въстание


Чипровци, 6 септември /Цветомир Цветков, БТА/
С множество прояви от днес до 8 септември в Чипровци се отбелязва 330-тата годишнина от избухването на Чипровското въстание, съобщиха от общината в планинския град.
От 11 часа днес при останките от Гушовския манастир в Стара планина над Чипровци започва голям празник, на който православни свещеници ще отслужат водосвет. От 18 часа днес при основите на католическата катедрала в Чипровци католически свещеници ще отслужат литургия в памет на загиналите при въстанието от 1688 година. След това на същото място ще има възстановка на сцени от въстанието и бойни действия.
На 7 септември на централния площад в Чипровци ще има концерт на ансамбъл "Българче" от град Винга в Румъния, където след потушаването на въстанието от 1688 година се преселват голяма част от хората от Чипровци. Днес, 330 години след въстанието, наследниците на някогашните чипровчани, макар и в друга страна, все още пазят своето българско самосъзнание, език и обичаи на някогашните чипровчани и имат свой ансамбъл за български фолклор. В концерта ще се включат и българските изпълнители - Володя Стоянов, Христо Косачки, Ива и Велислава Костадинови, както и местни изпълнители.
Кулминацията на честванията ще бъде на 8 септември. От 11 часа на тържествена сесия на общинския съвет ще бъдат изнесени научни доклади за ролята и мястото на Чипровското въстание от 1688 година в българската история. Вечерната програма ще започне от 18 часа на площада в Чипровци с изпълнения на Гвардейския духов оркестър от София, а след това ще продължи с концерт на Държавен танцов ансамбъл "Пирин" от Благоевград. Вечерната проверка се очаква да бъде приета от председателя на народното събрание Цвета Караянчева.
/МХ/