Майстори от 13 държави се събират в комплекса "Етър" за демонстрации на традиционни занаяти

Майстори от 13 държави се събират  в комплекса "Етър"  за демонстрации на традиционни занаяти

BOBSTH 07:45:01 06-09-2018
MH1550BO.003 07:45
Габрово - комплекс "Етър" - занаяти

Майстори от 13 държави се събират
в комплекса "Етър" за демонстрации
на традиционни занаяти


Габрово, 6 септември /Жанет Михова, БТА/
В етнографския музей на открито "Етър" започва днес 16-то издание на четиридневния Международен панаир на традиционните занаяти, който е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори са Министерството на културата, община Габрово и комплекса "Етър. Това съобщиха от музея.
Повече от 80 майстори от 13 държави ще демонстрират на открито традиционните за своите страни занаяти. Чуждестранните участници са 27 и са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария, а българските занаятчии са 54.
Майсторската надпревара тази година е по каменоделство. Осем са майсторите каменоделци, които ще мерят сили в конкурсната надпревара. Сред тях има и две жени - Индия Кърмова от София и Цветелина Ангелова от Пловдив. В младежката секция ще работят трима ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино - дванайсетокласникът Иван Симеонов и единайсетокласниците Денис Христов и Павел Гетов. На 8 септември журито ще обяви решението си, а победителят ще получи наградата "Сребърна хлопка".
В изложението базар "Арт Зона" съвременни творци ще представят свой поглед върху традиционните занаяти. Посетителите могат да видят развитието и модерното приложение на стари техники за шиене, плетене и украса.
Официалното откриване на панаира на занаятите, в което се очаква да участва Цвета Караянчева, е на 7 септември от 11,00 часа.
/МХ/