В Стара Загора започва пилотен проект за изследване за хепатит С

В Стара Загора започва пилотен проект за изследване за хепатит С

BOBSTH 17:58:31 05-09-2018
MH1756BO.013
Стара Загора - община - хепатит

В Стара Загора започва пилотен проект за изследване за хепатит С


Стара Загора 5 септември /Румяна Лечева, БТА/
Международният проект SPHERE-C за изследване за хепатит С започна днес в Стара Загора. Той ще се реализира от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от Института "Роберт Кох", обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора и Община Стара Загора. Това обявиха на съвместна пресконференция участниците в проучването днес.
Проучването, което ще се проведе от 5 септември до 16 ноември 2018 година, има за цел да предостави информация за броя на хората, инфектирани с вируса на хепатит С в Стара Загора. Общо 1998 покани за участие в проекта е изпратил кметът на Стара Загора Живко Тодоров към старозагорци на възраст от 18 до 70 години. Участниците са избрани на случаен принцип, уточни секретарят на общината Делян Иванов.
На участниците ще бъде предложено безплатно изследване за хепатит С, което ще се проведе в РЗИ - Стара Загора, в градските квартали или по домовете за инвалиди. На всички граждани с положителни проби ще бъдат дадени насоки за последващо лечение.
Според д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" в Министерство на здравеопазването и консултант по проекта, Стара Загора е избрана, защото тук има добра връзка между РЗИ и Община Стара Загора, добре работи вирусологичната лаборатория и по този начин ще се разбере реалното разпространение на хепатит С.

/МХ/