Пълната отговорност за състоянието на болницата във Враца е на Министерството на здравеопазването, заяви Мая Манолова

Пълната отговорност за състоянието на болницата във Враца е на Министерството на здравеопазването, заяви Мая Манолова

BOBSTH 16:01:01 05-09-2018
GI1557BO.022
Враца - омбудсман - болница

Пълната отговорност за състоянието на болницата във Враца
е на Министерството на здравеопазването,
заяви Мая Манолова


Враца, 5 септември /Ива Антонова, БТА/
Има един отговорен за състоянието на врачанската болница- това е държавата през министерството на здравеопазването, заяви омбудсманът Мая Манолова на среща днес с ръководството и персонала на лечебното заведение.
"Държавата е собственик на болницата, тя определя ръководствата на болницата, тя трябва да контролира как се харчат парите в здравеопазването", допълни Манолова. Тя подчерта, че нито гражданите на Враца, нито лекарите в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ "Хр. Ботев" са определяли кой да я ръководи и затова те не могат да носят отговорност ако някой недобросъвестно я е управлявал или е отклонявал средства. "Отговорността на 100 процента е на Министерството на здравеопазването и затова да си влезе във функциите и отговорностите", заяви тя.
Омбудсманът посети врачанската болница, след като преди седмица до нея бе изпратено писмо с искане за намеса, подкрепено от 294 работещи в лечебното заведение. Мая Манолова посочи, че това не е първата жалба, която получава от врачанските медици, заради критичното състояние на болницата. Тя каза, че още в края на миналата година е изпратила първите препоръки до министъра на здравеопазването за предприемане на адекватни и спешни действия за спасяване на болницата. През март тази година здравният министър е отговорил, че са предприети всички действия и има план за излизане на лечебното заведение от финансовата криза.
Изпълнителният директор на МБАЛ-Враца Евгени Любенов обясни пред омбудсмана и медиците, че е постигнато споразумение с най-големите кредитори, което е позволило изплащането на заплатите за юли. Той допълни, че съвместно със здравното министерство предстои да се изтегли заем, с който да се покрият дълговете и болницата да продължи работата. Врачанските медици възразиха, че те съвестно изпълняват работата си и не трябва да покриват дълговете, натрупани от недобросъвестното управление на болницата.
Мая Манолова каза, че е солидарна с исканията на персонала и добави, че още в петък ще има среща с министъра на здравеопазването, пред когото ще настоява да се потърси отговорност от тези, които са отклонявали средства и са натрупали дълговете с управлението на лечебното заведение.
Тя ще поиска министърът дойде на място с план, с конкретни действия и дати за спасяването на болницата. Омбудсманът ще настоява здравният министър да представи модел за реформа в здравеопазването, в който държавните болници като МБАЛ-Враца да бъдат "извадени пред скоби". "Държавните болници трябва да имат друг статут и друго финансиране, тъй като те осъществяват държавните функции да осигурят достъпна здравна помощ за всеки български гражданин", заяви Манолова и допълни, че заради това държавата трябва да поеме пълна отговорност за тези лечебни заведения.
В подобно състояние като врачанската болница са още 12 областни болници, каза тя.
По-рано днес омбудсманът се срещна с майки на деца с увреждания от Враца, подкрепящи протестната мрежа "Системата ни убива". В областна администрация бе открита и приемна за граждани.


/ГИ/