Септемврийската музейна работилница в Кюстендил е посветена на Съединението

Септемврийската музейна работилница в Кюстендил е посветена на Съединението

BOBSTH 15:21:01 05-09-2018
GI1517BO.015
Кюстендил - музей - Съединение

Септемврийската музейна работилница
в Кюстендил е посветена на
Съединението


Кюстендил, 5 септември /Елица Иванова, БТА/
Септемврийската детска музейна работилница при кюстендилския музей е посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщи Мирослава Таскова, експерт в музея. Тема на детската работилница е "Картите на Княжество България", които отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор.
"Месец септември е наситен със събития, повратни за българската история. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е поправена една от грешките, заложени с решенията на Берлинския конгрес, който следва Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. Обявено е съединението на Княжество България и Източна Румелия. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България", разказа Таскова.
Тя припомни, че към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра - Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас. Все още под османска власт остават градове като Горна Джумая и Неврокоп /днес Благоевград и Гоце Делчев/, Мелник и Петрич. Те са освободени 27 години по-късно благодарение на провежданата самостоятелна външна политика на страната ни, станала възможна едва след обявяване на нейната независимост на 22 септември 1908 г.
"Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им септемврийската Музейна работилница за деца има за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава", посочи Мирослава Таскова.
Заниманията ще се проведат на 13, 14 и 15 септември ,от 14.00 до 18.00 часа.
/ГИ/