Палеонтологичен парк ще изгради община Вършец по проект с европейско финансиране

Палеонтологичен парк ще изгради община Вършец по проект с европейско финансиране

BOBSTH 14:49:31 05-09-2018
GI1446BO.007
Вършец - европейски проект - палеонтологичен парк

Палеонтологичен парк ще изгради община Вършец по проект с европейско финансиране


Вършец, 5 септември /Цветомир Цветков, БТА/
Кметът на Вършец Иван Лазаров е подписал договор за реализиране на проект "Нови дестинации в трансграничния туризъм" по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Той предвижда изграждане на палеонтологичен парк в града и насърчаване на туризма в общините Вършец и Крайова-Румъния, съобщиха от общината във Връшец.
Партньор на община Вършец от румънска страна е музей "Олтения" в град Крайова. Общият бюджет на проекта е 1 364 438 евро, срокът за изпълнението му е 36 месеца. Община Вършец е водещ партньор, уточниха от местната администрация.
Проектът предвижда в градския парк във Вършец, който е вторият по големина в България след Борисовата градина в София, да бъде изграден палеонтологичен парк с макети на животни и растения от праисторическата епоха, а също информационен център. Палеонтологичният парк ще бъде поредната атракция за туристите във Вършец, която общината ще предложи, обяви кметът Иван Лазаров. Той припомни, че в последните години в парка в града беше изграден амфитеатър с лятно кино, въжен парк, площадка за скейтборд , спортни площадки на открито, детски площадки, направен беше основен ремонт на алеите и т.н. Настоящият проект предвижда още създаване на интернет-сайт за реклама на възможностите за туризъм във Връшец и Крайова и провеждане на туристически конференции в двата града.

/ГИ/