Вторият международен есенен джаз фест събира изявени музиканти от света в Плевен

Вторият международен есенен джаз фест събира изявени музиканти от света в Плевен

BOBSTH 14:47:01 05-09-2018
RM1444BO.035
Плевен - джаз - Африка

Вторият международен есенен джаз фест събира изявени музиканти от света в Плевен


Плевен, 5 септември /Малин Решовски, БТА/
Вторият международен есенен джаз фестивал събира 6 изявени групи с 25 ярки музиканти от света в Плевен от 7 до 9 септември т.г. Това съобщи радиожурналистът Цветан Цветанов, който е част от селекционния екип.
Той уточни, че музикалното събитие ще премине под мотото "От Африка до Плевен". Европейското турне на момчетата от Кинг Аишоба бенд от Гана преминава през Плевен на път за Букурещ. Днес те изненадаха журналистите със свои изпълнения на път за румънската столица, но ще се завърнат, за да закрият плевенския фестивал на 9 септември.
Музикалното събитие в Плевен тази година ще покаже различни стилове джаз с африканско звучене, българските търсения, както и смесени групи - с африкански и български изпълнители. Всички прояви ще бъдат в парка на Регионалния исторически музей в Плевен.
Програмата на първия ден - 7 септември, започва от 17.30 часа с подвижно радиостудио, от 19.00 ч. следва Хакос Трио /България/Сърбия/Испания/, а от 20.30 ч. е Мамаду Диабате Трио от Буркина Фасо. Вторият ден ще джазират музиканти от България и Косово, а третият ден преди Кинг Аишоба бент от Гана, ще се качат на сцената български музиканти.
В Плевен за първи път идва 25-годишната Мария Косса /България/Мозамбик/ - утвърден преподавател по африкански танци. Тя ще открие свое ателие на 8 и 9 септември от 11.00 часа и ще обучава желаещите на африкански танци.
Стефка Григорова - ръководител на общинския отдел "Култура" заяви, че това събитие е част от поредицата ярки фестивали в Плевен, които го превръщат в привлекателен и за туристи фестивален център.

/РУМ/