Хасковският ансамбъл "Китна Тракия" спечели Наградата на кмета на Стара Загора на Националния фолклорен събор "Богородична стъпка"

Хасковският ансамбъл "Китна Тракия" спечели Наградата на кмета на Стара Загора на Националния фолклорен събор "Богородична стъпка"

BOBSTH 16:44:31 27-08-2018
RM1642BO.004
Стара Загора - фолклорен събор - награди

Хасковският ансамбъл "Китна Тракия" спечели
Наградата на кмета на Стара Загора на Националния
фолклорен събор "Богородична стъпка"


Стара Загора, 27 август /Румяна Лечева, БТА/
Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка`2018" се присъжда на Народно читалище "Тракия 2008" и Тракийско дружество "Георги Сапунаров" от Хасково. Това съобщават от пресцентъра на общината.
Тригодишната Стефани Стоянова от садовското с. Чешнегирово получава награда за най-малък участник на събора. Тя участва в надпреварата с песента " Загубила се Веселинка" заедно с Народно читалище "Наука 1884" от с. Чешнегирово.
В продължение на два дни хиляди гости от цялата страна се насладиха на българските музикални, певчески, танцови и етнографски традиции, по време на събора, който се проведе в курортното селище Старозагорски минерални бани.
Над 4 000 участници на две сцени си оспорваха и Наградата на Съюза на Тракийските дружества в България, която бе присъдена на НЧ "Съзнание 1890" от с. Жълти бряг, общ. Стамболово.
Наградата на Тракийско дружество "Одринска епопея" Стара Загора, от най-мащабното фолклорно събитие в старозагорски регион остана за НЧ "Н. Й. Вапцаров 1961" гр. Маджарово.
Танцова група "Кадиевци" при НЧ "М. Станев 1929" от с. Малко Кадиево, община Стара Загора, бе отличена с Наградата на Тракийско младежко дружество Стара Загора.


/РУМ/