Над сто изпълнители от цялата страна ще се включат в събора "И си носим песента" в село Горно Новково, община Омуртаг

Над сто изпълнители от цялата страна ще се включат в събора "И си носим песента" в село Горно Новково, община Омуртаг

BOBSTH 15:38:01 27-08-2018
PP1535BO.023
Омуртаг - автентичен фолклор - събор

Над сто изпълнители от цялата страна
ще се включат в събора "И си носим песента"
в село Горно Новково, община Омуртаг


Гр. Омуртаг, 27 август /Боряна Димитрова, БТА/
Над сто участници ще се включат в регионалния събор "И си носим песента" в омуртажкото село Горно Новково. Двадесет и първото издание на традиционния събор за автентичен фолклор се организира от община Омуртаг и читалище "Нова светлина - 1956" в селото домакин, съобщи на БТА кметът на населеното място Мехмед Мехмедов.
Селото се готви за събора цяла година, от приключването на предходния, защото той е своеобразна родова среща, коментира кметът. За надпяването на 1 септември в живописната местност край селото ще пристигнат изпълнители от цяла Североизточна България и от Родопите. Много от жителите на Горно Новково са преселници от Велинград, Якоруда и други родопски селища.
Съборът е място, на което българомохамеданите представят своите песни, обичаи и бит. Тук възрастните се срещат след години разлъка, а за младите песенният форум е място и за сгледи, разказват местните.
Тази година съборът ще премине под патронажа на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. С годините той се превръща във форум, който припомня добродетели, съхранявани от векове.
Изпълнителите ще се изявят на сцената по обяд, а официалното откриване ще е вечерта. Гост-изпълнители ще са оркестър "Якоруда" и народната певица Росица Пейчева, съобщиха организаторите от общинската администрация в Омуртаг.
/ПП/