Община Бургас ще посрещне първия учебен ден с обновени училища и детски градини

Община Бургас ще посрещне първия учебен ден с обновени училища и детски градини

BOBSTH 15:25:01 27-08-2018
IS1522BO.012
Бургас - училища - обновяване

Община Бургас ще посрещне първия учебен ден с обновени училища и детски градини


Бургас, 27 август /Галя Тенева, БТА/
Община Бургас ще посрещне първия учебен ден с обновени училища и детски градини. Обновяването на образователната инфраструктура е част от проект, финансиран със средства по Оперативната програма "Региони в растеж" 2014 -2020 година. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на общината Йорданка Ананиева.
Напълно обновени са прилежащи терени и дворни пространства на четири училища, изградени са десет спортни площадки за хандбал и мини футбол, девет баскетболни игрища, пет площадки за фитнес на отрито, три лекоатлетически писти със зони за дълъг скок, три детски площадки за обучение по безопасност на движението, зони за тенис и тенис на маса, арт сцена на открито и зони за почивка за деца и родители.
Ананиева каза, че като част от проекта е създадено и основното училище "Александър Георгиев Коджакафалията" след цялостно преустройство и мащабен ремонт на сградата на бившия интернат за деца без родители. Сградата разполага със закрит плувен басейн. В резултат от изпълнението на проекта в Бургас е построена и детска градина "Пинокио, която е единствената по рода си публична сграда, която притежава клас А за енергийна потребление. Друг обект, обновен с европейски средства, е филиалът на детската градина "Ханс Кристиян Андерсен". На сградата е извършен цялостен ремонт, въведени са мерки за енергийна ефективност. Обновеният филиал е с капацитет за 120 деца.
Сега по друг проект в областта на образователната инфраструктура се изгражда нова сграда за професионалната гимназия по автотранспорт, физкултурен салон за Търговска гимназия и различни подобрения в други шест професионални гимназии в Бургас.

/ИС/