11-ият традиционен събор "Девет песни от извора" ще бъде в ловешкото село Тепава

11-ият традиционен събор "Девет песни от извора" ще бъде в ловешкото село Тепава

BOBSTH 14:29:31 27-08-2018
PP1426BO.018
Ловеч - фолклорен събор

11-ият традиционен събор
"Девет песни от извора"
ще бъде в ловешкото село Тепава


Ловеч, 27 август /Даниела Балабанова, БТА/
Единадесетият традиционен събор "Девет песни от извора" ще бъде в ловешкото село Тепава на 6 септември, съобщи зам.-кметът на община Ловеч Даниел Колев.
Във фестивала ще участват индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти, смесени групи за народни и/или стари градски песни, дуети; включени са и авторски изпълнения и обработен фолклор, както и танцови състави. Всеки творчески колектив ще се представи с до две концертни изпълнения - песни и/или обичаи, автентични за региона. За събора няма възрастови ограничения, той не е с конкурсен характер.
На всички участници ще бъде връчена грамота от сдружението "Деветашко плато", ще има един приз за комплексно представяне на читалище, както и награда на кмета на община Ловеч и на кметския наместник на Тепава.
Съпътстваща програма по време на събора включва павилиони за храна и напитки, възможност за предлагане на ръчно изработени сувенири от естествени материали, пчелен мед, билки, плодове и зеленчуци и други местни продукти. Ще бъде организирана и кулинарна изложба на храни, типични за района на Деветашкото плато.
Съборът се организира от сдружението "Деветашко плато", с подкрепата на община Ловеч и фондацията "Америка за България".
Целта е да се запази и популяризира изворният фолклор, да се обогатят познанията на местните хора и гостите на района за българското фолклорно богатство, както и да се подкрепят читалищата като местни културни центрове.
/ПП/