Русенски лекари дариха средства за изкуствена тазобедрена става на възрастна жена

Русенски лекари дариха средства за изкуствена тазобедрена става на възрастна жена

BOBSTH 13:00:02 21-08-2018
RM1257BO.023
Русе - дарение - лекари

Русенски лекари дариха средства за изкуствена тазобедрена става на възрастна жена


Русе, 21 август /Мартин Пенев, БТА/
Лекарите от клиниката по "Ортопедия и травматология" на Университетската болница "Канев" в Русе дариха част от средствата за изкуствената тазобедрена става на 86-годишна пациентка на болницата, която е с тежък социален статус. Това съобщиха от лечебното заведение в крайдунавския град.
Част от сумата за ставата се покрива от Здравната каса, но Йорданка А. нямала финансова възможност да намери останалите средства - 1040 лева. Жената има 63-годишен син. Той е инвалид - напълно незрящ, с епилепсия и с други придружаващи заболявания, като се нуждае от постоянни грижи.
"Заради социалния й статус решихме с останалите 13 колеги от отделението да я подпомогнем финансово. Така събрахме средствата", обясни доц. Севдалин Ангелов от клиниката по "Ортопедия и травматология".
Болницата ще поеме разходите за медикаментозното лечение на жената след операцията. Ортопедите и травматолозите ще съберат още средства, които ще предоставят на Йорданка А., за да покрие първоначално нуждите си, когато се прибере вкъщи.
"Лекарите положиха много грижи за мен. Трудно е, защото живеем само двамата със сина ми. Моята пенсия е 360 лева, а неговата - 370 лева", разказа възрастната жена.
От лечебното заведение обясниха, че благодарение на координираните действия между УМБАЛ "Канев", Регионалния съюз на слепите и община Русе е предоставена и социална услуга от резидентен тип за 63-годишния син на пациентката, докато тя се възстанови.

/РУМ/