Картини на Стефан Георгов - сред старите майстори на живопистта, ще оживят "Двореца" в Балчик

Картини  на  Стефан Георгов - сред старите майстори на живопистта, ще оживят  "Двореца" в Балчик

BOBSTH 09:27:01 12-08-2018
MM0924BO.002
Балчик - "Двореца" - изложба

Картини на Стефан Георгов - сред старите майстори на живопистта, ще оживят "Двореца" в Балчик


Добрич, 12 август /Юлияна Христова, БТА/
Картини на един от старите майстори в българската живопис - Стефан Георгов, ще оживят артпространство в "Двореца" в Балчик, съобщават от държавния културен институт за изложбата, която ще бъде открита на 17 август.
Роденият през 1899 година творец завършва специалния курс по живопис в Националната художествена академия и е сред учредителите на Съюза на дружествата на художниците в България.
Стефан Георгов започва своя творчески път с пейзажи от родния град Варна, с панорами на красивия Балчик. Изкуството му е заредено с вдъхновение от природата и романтиката на градския живот, видян в неговите различни образи като пейзажи, персонажи, бит в трудовото и празничното ежедневие, отбелязва изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева. По думите й с емоционално проникновение се отличават и автопортретите и портретите, създадени от ръката на художника, в които се разкрива богатството на човешката душевност.
Стефан Георгов реди първата си самостоятелна изложба през 1924 година в Градското казино в София с 50 пейзажа предимно от Варна и Перник, където е учителствал. С голям успех преминава и втората му самостоятелна проява - в изложбената зала на улица "Аксаков". През 40-те години на миналия век участва в общи изложби заедно с Дечко Узунов, Ненко Балкански, Никола Танев, Бенчо Обрешков, Стоян Венев и други от старите майстори, посочва изкуствоведката.
Картини на художника са притежание на галерии в Белгия, Италия, Великобритания, Чехия, Полша, в редица частни колекции. Изложбата в галерия "Тихото гнездо" в "Двореца" ще остане до края на август.


/ММ/