Кметът на Русе настоява за откриване на замърсителя на въздуха в града

Кметът на Русе настоява за откриване на замърсителя на въздуха в града

BOBSTH 15:23:01 11-08-2018
MM1520BO.001
Русе - обгазяване - Община Русе

Кметът на Русе настоява за откриване на замърсителя на въздуха в града


Русе, 11 август /Стоян Русев, БТА/
От началото на август в Община Русе са получени многобройни сигнали за остра задушлива миризма в града на бакелит, химикали, масла и нефтопродукти и отговорните институции трябва да свършат работата си, за да могат гражданите да дишат чист въздух. Това пише кметът на Русе Пламен Стоилов на страницата си и показва писмата си до ръководителите на институциите.
От директора на Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ се иска контрол над евентуалните замърсители и предоставяне в тридневен срок на данните от измерванията на атмосферния въздух с техен анализ. От директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се искат данните от измерванията им за замърсявания през последните седмици. Пред областния управител на Русе Галин Григоров кметът настоява за сформиране на междуведомствена комисия за спешни проверки на предприятията. Кметът Пламен Стоилов се обръща към министъра на околната среда Нино Димов за съдействие за осигуряване на мобилна измервателна инсталация за показателите на въздуха над Русе.
Съобщенията от РИОСВ-Русе от последните седмици са за извършени проверки на различни предприятия, но не е открит замърсител.
Гражданите са прави в своето недоволство, пише Пламен Стоилов на страницата си и твърди, че ще е безкомпромисен срещу предприятията - нарушители.

/ММ/