Възстановка на битката между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска преди 150 години се състоя край село Горна Липница

Възстановка на битката между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска  преди 150 години се състоя край село Горна Липница

BOBSTH 12:45:31 11-08-2018
RM1242BO.010
Горна Липница - възстановка - битка

Възстановка на битката между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска преди 150 години се състоя край село Горна Липница


с. Горна Липница, 11 август /Марина Петрова, БТА/
Възстановка на битката между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска преди 150 години се състоя край павликенското село Горна Липница.
Бойните действия бяха представени от децата към лятната школа към пленера Арт резиденция "Старото училище", организирана от години насам от инициативни жители на селото.
За БТА един от организаторите - Димитър Палов разказа, че идеята на резиденцията е да съчетае съвременното изкуство на артисти от целия свят с историята на населеното място и съхранените български традиции.
Той и неговите съмишленици смятат, че чрез инциативите обединени около старото селско училище, което от десетилетия не е действащо, ще остане буден духът на селото.
Във възстановката, която беше представена в училищния двор, бяха пресъздадени събитията от 1868 година. В нея участваха около 30 деца, облечени в костюми, характерни за епохата. Те са от Павликени, Велико Търново и други градове, а част от тях и техните семейства живеят в Германия, Англия, Швейцария, Испания и други страни по света, но се връщат през летните месеци в родното място на своите родители. Идеята е децата да се запознаят с историята, като я съпреживеят и да остане в тях паметта, че са наследници на свободолюбиви българи, разказа ръководителят на школата Пламен Петров.
Сред многобройната публика бяха и артистите от международния пленер за концептуално изкуство. Те се запознаха с историята на битката, в която около 120 четници се сражават срещу почти трихилядна редовна турска войска. Тук Караджата е бил ранен, четниците са дали жертви, но са успели да излязат от обкръжението и да продължат своя път към Балкана.
Потомственият нестинар Иван Георгиев от странджанското село Българи представи пред жителите и гостите на селото нестинарски танц. Край църквата "Св. Димитър" нестинарят сам разпали жаравата, оформена в кръг и показа магията на танца под съпровод на древната музика от Странджа планина.
Иван Георгиев е син на Михаил Георгиев, който е бил главен нестинар на село Българи до преди две години. Танцьорът е пето поколение нестинар, а с магията на древния танц се занимава от осемгодишна възраст. През последните години странджанските нестинари популяризират ритуала и в останалите части на България с идеята той да не бъде забравен, посочи Георгиев.

/РУМ/