Фестивалът "Банатски вкусотии - традиците на моето село" в Асеново днес събра много почитатели

Фестивалът "Банатски вкусотии - традиците на моето село" в Асеново днес събра много почитатели

BOBSTH 11:50:01 11-08-2018
RM1147BO.008
Плевен - фестивал - начало

Фестивалът "Банатски вкусотии - традиците на моето село" в Асеново днес събра много почитатели


Плевен, 11 август /Малин Решовски, БТА/
В плевенското село Асеново днес събра много почитатели фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село", съобщиха организаторите от местното народно читалище "Петър Парчевич - 1927".
В тазгодишното осмо издание заявиха участие 230 души от 23 населени места. На форума показват умения 78 готвачи със 183 храни. Петдесет и осем от тях приготвят 105 традиционни храни и се състезават за "Най-вкусно" и "Най-автентично" традиционно ястие. Двадесет и трима се представят с 31 храни в направлението "Кулинарно вдъхновение". Шестнадесет се борят за призовите места като приготвят 17 храни от националната кухня на Гърция, Германия, Холандия, Турция, Русия, Румъния, Испания, САЩ и Италия в направлението "Кухня без граници". Състезанието е посветено на "2018 - Европейска година на културно наследство". Фестивалът в Асеново е включен в официалната културна програма, посочват организаторите.
Десет от храните ще бъдат оценявани в конкурса "Аз приготвих банатско ястие". Сред техните готвачи ще бъде избран носител на приза "Майстор на банатското ястие". Организаторите са приготвили и награда за най-малкия участник.
В състезанието за рязан на лук, наречено "През сълзи към победа", са заявили участие десетина души. Други 20 са се подготвили за надяждане с кисело мляко за награда, осигурена от производители на мляко от град Славяново.
За празничното настроение допринасят със своите изпълнения 12 фолклорни състава и индивидуални изпълнители.
Целта на фестивала е освен да популяризира и съхранява кулинарните традиции на различните населени места и етноси, да представя и техният фолклор, отбелязват от местното читалище.

/РУМ/