Екоексперти почистиха замърсени площи на Шуменскотоплато

Екоексперти почистиха замърсени площи на Шуменскотоплато

BOBSTH 17:45:31 10-08-2018
GI1743BO.010
Шумен - Шуменско плато - почистване

Екоексперти почистиха замърсени
площи на Шуменското
плато


Шумен, 10 август /Станимир Савов, БТА/
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен почистиха замърсени площи около района на паметника "1300 години България" на Шуменското плато, съобщиха от екониснпекцията в областния град.
От там отбелязват, че природните дадености на парка и непосредствената близост до града, както и изградената пътна и алейна мрежа правят парка предпочитано място за отдих, спорт и туризъм. Затова екоекспертите са събрали изхвърлените от туристите отпадъци.
С почистването се поставя началото на редица мероприятия, които популяризират кампанията "Да изчистим България за един ден", подкрепяна от Министерството на околната среда и водите, уточняват от РИОСВ - Шумен.
В шуменската детската градина "Златната рибка" на 13 август ще се състоят открит екоурок за разделното събиране и опазване на околната среда, игри и засяване на цветна алея.
Ученици от Второ основно училище "Д-р Петър Берон" в Шумен на 20 август ще се включат в поход за почистването на "Дендрологична екопътека", съвместно със служители от дирекцията на природния парк "Шуменско плато. Целта е децата да бъдат стимулирани да опазват природата, допълват от екоинспекцията.

/ГИ/