Увеличават се площите с биологични малини в страната

Увеличават се площите с биологични малини в страната

BOBSTH 16:10:31 10-08-2018
MM1608BO.020
Лозница - малини - фестивал

Увеличават се площите с биологични малини в страната


Лозница, 10 август /Садет Кърова, БТА/
Увеличават се площите с биологични малини в страната. Това съобщи Антон Величков, директор на дирекция "Растениевъдство и биологично производство" към Министерството на земеделието на среща с малинопроизводители. Тя бе в рамките на четвъртото издание на Фестивала на малината, който се провежда днес в Лозница. Величков посочи, че в България се обработват 24 000 дка с насаждения, като половината от тях или около 12 000 дка са биологично производство. По думите на Величков обаче био малината дава по-ниски добиви от конвенционалната, което според него е и една от причините в спада на средния добив. Величков каза още, че увеличаването на площите с малини в страната е добър признак за успешното развитие на сектора.
Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков коментира, че малинопроизводството има много силен социален и икономически ефект. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на повече от 20 000 души в страната при дълга сезонна работа - от април до октомври. Затова по думите му на този подотрасъл на плодове трябва да се обърне сериозно внимание. Той изрази надежда, че през следващия програмен период разпределянето на субсидиите ще стане по по-справедлив начин, отколкото е сега. Очакваме той да бъде разпределен наполовина между животновъдство и растениевъдство, както и да получим 18 процента от всичките средства за новата Обща селскостопанска политика, коментира Петков. Като основни проблеми, които се очертават в малинопроизводството през последните няколко години председателят на асоциацията очерта липсата или недостатъчния брой сезонни работници и напояването. В много страни, конкурентни на България водата е държавна политика и е безплатна, а ние плащаме едни от най-високите цени, затова апелът ни към Министерството на земеделието и Напоителни системи е да се вземат мерки за това, коментира председателят на асоциацията. Той допълни, че с насаждения от около 4 000 дка регионът на Лозница е един от водещите производители на малини в страната и не случайно Фестивалът е избран да се провежда тук.
Програмата на събитието, организирано от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, със съдействието на общината включваше посещение на малиновите полета на местни производители, изложение на малинокомбайни и малогабаритна техника за отглеждане на този вид култури. Бяха представени също различни сортове, както и иновативни технологии по отглеждане и прибиране на малиновата реколта. Подготвена е и богата фолклорна програма.

/ММ/