Русенската полиция отчита ръст на разкритите престъпления

Русенската полиция отчита ръст на разкритите престъпления

BOBSTH 10:54:01 14-07-2018
GI1051BO.007
Русе - полиция - престъпления

Русенската полиция отчита ръст
на разкритите престъпления


Русе, 14 юли /Мартин Пенев, БТА/
По-нисък ръст на престъпността в област Русе и увеличаване на разкритите криминални деяния сочи отчетът на областната дирекция на МВР в крайдунавския град за първите шест месеца на годината. Това съобщиха от МВР.
През първото полугодие са регистрирани 1164 престъпления, а за същия период на миналата година - 1334. Най-голям е делът на кражбите.
Тенденцията при грабежите е за намаляване. От началото на годината те са 18, а за същия период на 2017 г. са били 26, като разкриваемостта е нараснала от пет на осем престъпления. Деянията са били извършени предимно в областния град Русе, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.
От полицията отчитат, че обстановката по отношение на най-тежките престъпления - против личността, е спокойна. Регистрирани са две убийства, които са с битов характер, като извършителите са установени.
Нарастват разкритите престъпления, свързани с разпространението на наркотици. Образувани са 45 досъдебни производства и преписки, като са задържани 53 души. Сред иззетите наркотични вещества са 335 грама марихуана, 150 кг канабис - зелена листна маса, 316 грама амфетамин, 50 грама метамфетамин, два грама кокаин, 47 грама хероин, 34 таблетки екстази.
Анализът показва и намаляване на кражбите на превозни средства. През шестмесечието са регистрирани три и са разкрити две. През миналата година за същия период са били 12, като полицията е установила извършителите на три от тях. Положителни резултати се отчитат и при разпространението на стоки без платен акциз - конфискувани са 12 653 къса цигари и 245,5 кг тютюн.


/ГИ/