До идния четвъртък трябва да са приключили ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков" и да е пуснато движението

До идния четвъртък трябва да са приключили ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков" и да е пуснато движението

BOBSTH 13:26:31 13-07-2018
IS1324BO.010
София - ремонти - проверка

До идния четвъртък трябва да са приключили ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков" и да е пуснато движението


София, 13 юли /Ирина Симеонова, БТА/
До идния четвъртък трябва да са приключили ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков" и да бъде пуснато движението по него. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес заедно със заместник-кмета Евгени Крусев провери строителните дейности.
Тя посочи, че това е първият обект от тазгодишните строителни ремонтни дейности, който ще бъде готов. Много сериозни санкции са заложени при сключването на договорите - за просрочие се дължат 75000 лв. на ден, а до 300 хиляди лева е санкцията за лошо качество, каза кметът и допълни, че отстраняването на дефектите е за сметка на изпълнителя. Кметът посочи, че в този участък са изпълнени освен пътно-ремонтните дейности - настилки, тротоари и осветление, но и водопровод и канализация.
Веднага щом се отвори бул. "Тодор Каблешков", ще започне разширението на бул. "Монтевидео" в участъка от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков", каза Фандъкова.
От понеделник започват ремонтни дейности и по бул. "Пенчо Славейков", където ще се изграждат входовете към метростанцията на Медицинска академия. По думите на кмета движението по бул. "Пенчо Славейков" ще се стесни чувствително. Освен дейностите по метростанцията в този участък - от бул. "Прага" до бул. "Витоша", ще се направи цялостна реконструкция на булеварда.
Заместник-кметът Евгени Крусев посочи, че от неделя се отваря за движение затворената досега съседна улица "Св. Георги Софийски". Ще направим всичко възможно до септември-октомври да бъде отворен този участък на булевард "Пенчо Славейков", каза още Крусев. Междувременно Крусев ще има срещи с ръководителите на болниците в района за организиране на цялостните маршрути за движение на линейките по време на ремонта на булеварда.
В отговор на репортерски въпрос кметът Йорданка Фандъкова посочи, че при ремонтите се отрязват само изцяло сухи дървета. Тя посочи, че според експертите от "Зелена система" няма опасност за дърветата вследствие на строителните дейности. Предвиждаме допълнително засаждане на дървета, където има отрязано сухо дърво, ще се засади още тази есен ново дърво, каза още кметът. Фандъкова отбеляза, че по улиците на София само тази пролет са засадени над 1500 дървета.
/ИС/