Плевен подкрепи националния протест "Системата ни/ги убива" със събиране на подписка в центъра на града

Плевен подкрепи националния протест "Системата ни/ги убива" със събиране на подписка в центъра на града

BOBSTH 13:26:31 13-07-2018
GI1324BO.010
Плевен - протест - подписка

Плевен подкрепи националния протест "Системата ни/ги убива"
със събиране на подписка в центъра на града


Плевен, 13 юли /Малин Решовски, БТА/
Плевен подкрепи националния протест "Системата ни/ги убива". По своя инициатива Лидия Станева /48 г/, която се грижи за 44-годишната си сестра с тежки увреждания по рождение, днес започна събиране на подписка в центъра на Плевен.
Съпричастни граждани се подписват от сутринта. Вече има над 100 подписа в подкрепа на искането да бъде приет закон, чрез който хора, които са родени с множество увреждания и сами не могат да се грижат за себе си, да получат право на лична помощ.
Сестрата на Станева била родена така, че се налага цял живот за нея да се грижат други хора денонощно. Тя е пожизнен инвалид, аз от пет години я гледам, но вече изнемогвам, защото имам две деца, а и самата аз съм болна, каза протестиращата Станева пред репортер на БТА. Тя смята, че парите, които се дават за хората с увреждания не достигали до нуждаещите се, а се разпилявали по пътя към тях. Станева е убедена, че трябва да има национален регистър за хора, като нейната сестра, родени с тежки увреждания, за които да се осигури нужната лична подкрепа.
Националният протест започна през юни в София с безсрочен палатков лагер до парламента, а после бе подкрепен и в други градове.

/ГИ/