Седемдесет деца се включиха в Детската академия по безопасност в Разград

Седемдесет деца се включиха в Детската академия по безопасност в Разград

BOBSTH 13:04:02 13-07-2018
GI1301BO.008
Разград - деца - академия

Седемдесет деца се включиха
в Детската академия по безопасност
в Разград


Разград, 13 юли /Садет Кърова, БТА/
Седемдесет деца се включиха в първата за тази година детска академия по безопасност в Разград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, основни организатори на инициативата. Проявата, превърнала се в традиция през годините, за първи път се проведе в централната част на града, а не в Градския парк. Демонстрация за всички присъстващи направиха водачите на полицейски кучета. Четириногият "полицай" показа как се изпълняват команди и как се залавя въоръжен и опасен престъпник. Експерти от Научно-техническата лаборатория разказаха на децата как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как "невидимото става видимо" и се снемат дактилоскопски следи.
Гости на първата за това лято академия бяха децата от клуб "Емпатия" в Кубрат и възпитаници на Центровете "Емилиян" и "Резонанс". Втората академия ще се проведе на 20 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 10 август.
Детската полицейската академия в Разград е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата, участници в "Еко лято". Инициативата се провежда вече 18-та поредна година в партньорство с БЧК и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество. По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от РЗИ пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други./ГИ/